Salto & Ubba

Salto & Ubba - een uniek koppel

Salto, een gay, plus size artiest, en zijn lief Ubba willen een Bearlesque Talentenshow organiseren, maar zijn rivaal Ponky loert in de coulissen. De verhalen draaien om de relatie tussen Salto & Ubba en hun vrienden. Een belangrijk thema is het waarmaken van dromen. In de serie speelt body positivity een belangrijke rol. Slice of life, liefde, vriendschappen, dromen, twijfel, theater, een rivaal, body positive Salto & Ubba wonen in een kustplaats waar een grote LHBTQ+-gemeenschap woont. Salto heeft zijn bearleske act uit in Pontus, het plaatselijke theater. Zijn artiestennaam is Salto Por Favor. Ubba heeft een klein schoonmaakbedrijf: Sponge Poof. Ze hebben een hond en een kat, Honderd en Honor. Aan het begin van hun verhaal komt het toeristenseizoen aan zijn einde en daarmee ook de boekingen voor optredens. Dit maakt Salto nerveus. Hij en Ubba hebben hierover verschillende discussies gehad. Na een ruzie onderbreekt Ubba Salto met de woorden: ‘Zoek een project!’ En die opmerking zet iets groots in beweging. In deel 1 leerden we alle hoofdpersonen kennen. In deel 2 probeert Salto zijn droom te realiseren. Maar Ponky, zijn rivaal, heeft andere plannen. Ubba worstelt met zijn bedrijf en mist de nodige steun van zijn partner Salto. De voorbereidingen voor de show zijn gaande en er duiken verrassingen op. En dan brengen Salto's vervreemde ouders een onverwacht bezoek. In deel 3 volgen we Salto & Ubba en hun vrienden bij de ontwikkeling van de Bearlesque Talentenshow. Maar ook de voortvarende Ponky met zijn show Ponky’s Parlor. Succes en tegenslag voeden Salto’s twijfel. Ondertussen vraagt Ubba zich af wat te doen. Én de nieuwe eigenaars van de New Born Gym hebben grootste plannen.

English Salto & Ubba. Go to THIS page for some English information.

Wilbert Van der Steen maakte de absolute feelgoodstrip, grappig en pretentieloos. Hij maakte het bewust om de LGTBQ+ gemeenschap een plaats te geven in de Nederlandstalige strip, maar toont dat dat zeker niet beperkend hoeft te werken. Salto en Ubba smaakt zeer zeker naar meer.
VRT/LangZullenWeLezen
Salto & Ubba is een strip die verplichte kost is voor de complete lhbtq+-gemeenschap, maar verder voor iedereen die van een goed verhaal over liefde, vriendschap, diversiteit, en relaties in zijn algemeenheid houdt. Twee levens met ups en downs, vrienden, liefde en verraad, nieuwe vriendschappen, onverwachte bondgenootschappen en nog veel meer Een absolute aanrader voor elke stripliefhebber met een breed wereldbeeld die dol is op feelgoodstrips met een beetje wrijving af en toe.
Moors Magazine
Bewustwording (lichaam, geest), op zoek naar vrijheid, eeuwige twijfel, worsteling eigen bedrijf (herkenbaar!) en… de hond en de kat die regelmatig mooi aanwezig zijn. Salto en Ubba zijn er niet alleen voor de LGTBQ+ gemeenschap, iedereen kan ze in het hart sluiten.
De Juiste Koers
Stripspeciaalzaak
Salto & Ubba 1 en 2

eerste twee delen verkrijgbaar, meer in de maak

In de herfst van 2021 verscheen het 75 pagina's dikke Salto & Ubba boek 1.
December 2022 verscheen Salto & Ubba 2, 125 pagina's. Boek 3 staat in de steigers en voor het afsluitende boek 4 is de synposis gereed.

de regenboogcommunity centraal

Binnen de nederlandstalige markt zijn er weinig strips waarin de lhbtq+ de hoofdrol spelen. Daar wil Wilbert van der Steen met Salto & Ubba verandering in brengen. Want hoe je het ook wendt of keert: het is fijn als je iets van jezelf terugziet in verhalen.

Maar dat betekent niet dat Salto & Ubba alleen voor de regenboogcommunity leuk is!
Zoals Saskia de Schutter (VRT's LangZullenWeLezen) schrijft: "Hij maakte het bewust om de LGTBQ+ gemeenschap een plaats te geven in de Nederlandstalige strip, maar toont dat dat zeker niet beperkend hoeft te werken."

Moors Magazine over Salto & Ubba 1: "Salto & Ubba is een strip die verplichte kost is voor de complete lhbtq+-gemeenschap, maar verder voor iedereen die van een goed verhaal over liefde, vriendschap, diversiteit, en relaties in zijn algemeenheid houdt. Deel 1 eindigt met een fraaie cliffhanger, waardoor je het tweede deel onmiddellijk ook wil lezen. Een absolute aanrader."

Recensie Salto & Ubba 2 op Moors Magazine: "Salto en Ubba – twee levens met ups en downs, vrienden, liefde en verraad, nieuwe vriendschappen, onverwachte bondgenootschappen en nog veel meer." "Een absolute aanrader voor elke stripliefhebber met een breed wereldbeeld die dol is op feelgoodstrips met een beetje wrijving af en toe."

Recensie Cutting Edge: “De sterke eigenschappen van het eerste deel, vinden we ook hier terug. Veel aandacht voor levensechte emoties, warme tekeningen in pastelkleuren en leuke karakters in een (voor mij) onbekende wereld van bearlesque zorgen ervoor dat iedereen dit goed zal vinden, ook buiten de wereld van LBTQIA+.”

bearlesque en body positivity

Een grote inspiratie voor 'Salto & Ubba' is de bearlesque performer Bear Lee There, uit Dublin. Hij was finalist van Mr. Boylesque 2019 en Best Newcomer op het Dublin Burlesque Festival.

Een andere inspiratie is Arrested Movement van Anthony Patrick Manieri. Zijn portretserie laat een divers scala aan mannen zien, met een positieve en inclusieve kijk op het mannenlichaam.

interview door Route C