Justin Hall is een Amerikaanse cartoonist en docent. Hij heeft autobiografische en erotische strips geschreven en geïllustreerd, en No Straight Lines geredigeerd, een wetenschappelijk overzicht van LGBT-strips van de afgelopen veertig jaar.
Van No Straight Lines is er ook een documentaire gemaakt die al diverse festivals en evenementen te zien is geweest. In het boek wordt o.a. Tom Bouden en Theo van den Boogaard genoemd als Europese makers.
Welke Nederlandstalige LHBT+ stripmakers zijn er eigenlijk?
Dit boek hieronder met de titel ‘En Wie Is Nou Het Vrouwtje?’ komt uit 1986. Misschien het eerste Nederlandse homostripboek? Het is samengesteld door Jan Rot. Destijds vond hij geen strip waarin hij zichzelf herkende, geen representatie. Aangespoord door zijn uitgever heeft hij dit boek gemaakt. Het is een bloemlezing divers van karakter als de veelzijdige subculturen onder de regenboog. Jan Rot schreef ook: “Weliswaar niet allemaal gefabriceerd door oprechte belijders van de kerelsliefde, maar het gaat om de plaatjes, niet om het mannetje achter de tekentafel.”
Ralf König, Hein de Kort, Eric Scheurs, Theo van den Boogaard, Gerard Reve, Philip Hopman, Erwin Olaf, Jaap Vegter, Herman Brood, Bill Ward, Reiser, Wolinski en Horacio Altuna zijn de makers van strips en geïllustreerde verhalen. Uitgever CIC.
Onderzoekend naar de Nederlandstalige regenboog stripmakers kwam ik op het volgende lijstje: Margreet de Heer / Mijntje, Ype Driessen / Het Nadeel Van De Twijfel, Flo de Goede / Dansen Op De Vulkaan, Maarten Vande Wiele / Bungalow 5, Coco Ouwerkerk / Acception, Abe Borst / Bonar, Tom Bouden / Flikerzicht, Theo van den Boogaard, Pieter van Cleef, Ad Dams.
En door de nog te verschijnen queer publicatie ‘Dit Lichaam Van Ons’ is het rijtje makers langer. Saint Theophanu, Guus Møystad, Valentijn Hamel, Indi Vos, Luwe, Dido Drachman, Isa Boorsma en de hierboven al genoemde Abe Borst.
En ook: Jan Jupiter Broekhuizen, Ninke Naujoks.
Ik ben er zeker van dat de lijst onvolledig is. Daarvoor mijn excuses. En mijn naam zet ik er als hekkensluiter bij.
Deze campagne (Doneer voor meer queer!) heb ik opgezet om meer representatie in de Nederlandstalige stripwereld te krijgen. Daarvoor zijn Salto & Ubba en hun gekozen familie bedacht en gemaakt.
Ik merkte ook dat ik het ook als een hele stap vond persoonlijk. Ik was altijd terughoudend op de socials met LHBT+. Niet dat ik mijn gayness verborg, maar was toch altijd bang voor reacties. Om dan met een gay comic te komen was voor mijzelf een kleine overwining.
Ook wil ik Familie Doorzon (1981-2008) noemen van Gerrit deJager waarin zoon Ron homo is en een Surinaamse vriend Kees Bleekjes heeft. Dat was voor mij de eerste homo die ik in een strip zag.
